Bola objavená najstaršia kópia Mony Lisy. Namaľoval ju Leonardov žiak

03.03.2012 19:23

Stredovekú kópiu slávnej Mony Lisy od Leonarda da Vinciho objavilo vo svojich zbierkach múzeum Prado v Madride. Obraz vznikol v rovnakom čase ako originál a namaľoval ho v Leonardovom ateliéri jeden z jeho žiakov.

 

Na obraze je portrét veľmi pripomínajúci Monu Lisu čiže Giocondu (tá vznikla v rokoch 1503-06), krajina v pozadí je na ňom však pokrytá akousi patinou času, tvoria ju sivasté skaliská. Autor bol vždy považovaný za neznámeho, vedelo sa len, že dielo vzniklo približne v prvej štvrtine 16. storočia. Až dôkladné reštauračné práce odhalili, že obraz vznikol v samotnej Leonardova dielni, pravdepodobne v rovnakom období, keď taliansky majster pracoval na origináli.

Odborníci nevylučujú, že da Vinciho žiak "dokumentoval" Gioconda v rovnakom čase, keď ju majster maľoval. A táto "súbežná" kópia je teraz v majetku madridskej galérie. Najstaršia známa kópia Giocondy sa dostala do španielskej kráľovskej zbierky v roku 1966. Ide jednoznačne o dvojča originálu. Jedna zrejme bola svedkom zrodenia druhej, upozornil šéf pradského oddelenia francúzskeho a talianskeho maliarstva (do roku 1700) Miguel Falomir.

Stav uchovanie madridskej Mony Lisy je oveľa lepší ako stav originálu, ktorý priťahuje davy v parížskom Louvri. Bádateľom to umožní študovať lepšie originálny obraz a môžu sa pokúsiť dešifrovať záhady, ktoré ho stále obklopujú. Podľa vedúceho reštaurátora v Prade Gabriela Finaldiho vyzerá dáma na origináli staršie kvôli zašpineniu obrazu. "Keď sú maľby zašpinené, osoby majú tendenciu vyzerať staršie," vysvetlil.

Madridská Mona Lisa bude vystavená v Louvri od 21. februára v rámci výstavy o Leonardovej Santa Ane.

Zdroj: 2. januára 2012  9:21

https://kultura.idnes.cz/byla-objevena-nejstarsi-kopie-mony-lisy-namaloval-ji-leonarduv-zak-1fe-/vytvarneum.aspx?c=A120202_092139_vytvarneum_ob